Procedura postępowania w przypadku dzieci z alergią pokarmową, celiakią, alergiami wziewnymi i kontaktowymi

 

PROCEDURA POSTĘPOWANIA

W PRZYPADKU DZIECI Z ALERGIAMI POKARMOWYM, CELIAKIĄ,  ALERGIAMI WZIEWNYMI I KONTAKTOWYMI

UCZĘSZCZAJĄCYMI DO PRZEDSZKOLA NR 48 „Zielony Groszek”  W WARSZAWIE PRZY

 ul. Szaserów 119

 

                          

Podstawa prawna:
– Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 maja 2001 r. w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkól (Dz. U. z 2001 r. Nr  61 poz. 624 ze zm.),
Rozporządzenie MENiS z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2003 r. Nr 6, poz. 69 z późniejszymi zmianami),  – Stanowisko Ministra Zdrowia w sprawie możliwości podawania leków dzieciom przez nauczycielki w szkole i przedszkolu z dnia 29.10.2010 r. - Statut Przedszkola Nr 48 „Zielony Groszek” w Warszawie przy ul. Szaserów 119

I. Cel procedury: Określenie szczegółowych obowiązków rodziców, pracowników pedagogicznych i niepedagogicznych podczas sprawowania w przedszkolu opieki nad dzieckiem  z alergią pokarmową, celiakią, alergią wziewną i kontaktową.


II. Zakres procedury: Procedura dotyczy sprawowania opieki nad dzieckiem alergicznym w przedszkolu, które nie posiada oddzielnej kuchni oraz podania dziecku adrenaliny w sytuacji zagrożenia życia.


III. Uczestnicy postępowania – zakres odpowiedzialności:

 

1.W sytuacji rekrutacji do przedszkola  dziecka z alergią pokarmową , celiakią  oraz alergią wziewną i kontaktową

 

  1. Rodzice są zobowiązani do poinformowania dyrektora przedszkola o stanie zdrowia dziecka na etapie rekrutacji
  2.  Informacja o stanie zdrowia dziecka musi być poparta zaświadczeniem od lekarza specjalisty zawierającym wskazania lub przeciwwskazania dotyczące alergii dziecka

2)  O obecności w grupie dziecka z alergią  powinien zostać poinformowany zarówno cały personel pedagogiczny, jak i administracyjno – obsługowy przedszkola.

3)  W salach, w których na co dzień przebywają dzieci z alergiami, powinien znajdować się w widocznym miejscu wykaz alergenów (kto, na co jest uczulony oraz zasady postępowania  -skonsultowany  i podpisany przez rodzica danego dziecka).

5)  Przedszkole nie posiada oddzielnej kuchni, w związku z tym eliminowanie alergenów pokarmowych podczas przygotowywania posiłków odbywa się wyłącznie w ramach możliwości placówki

8) W przypadku nasilenia choroby u dziecka podczas pobytu w przedszkolu dyrektor lub nauczyciel powinien niezwłocznie poinformować o zaistniałej sytuacji rodziców /prawnych opiekunów. W przypadku gdy kontakt z rodzicami/opiekunami dziecka jest niemożliwy, nauczyciel  powiadamia Pogotowie Ratunkowe.

 

 

IV. Sposób prezentacji procedur:

1. Zapoznanie rodziców z obowiązującą w placówce procedurą na zebraniach organizacyjnych we wrześniu każdego roku szkolnego.

2. Zapoznanie wszystkich pracowników przedszkola z treścią procedury.
3. Udostępnienie dokumentu na tablicy ogłoszeń w przedszkolu i stronie internetowej przedszkola.
 

V. Tryb dokonywania zmian w procedurze:
1. Wszelkich zmian w niniejszej procedurze może dokonać z własnej inicjatywy lub na wniosek rady pedagogicznej dyrektor placówki. Wnioskodawcą zmian może być również Rada Rodziców.
 

VI. Opis procedury.

 

1.  Rodzice dziecka z alergią pokarmową, celiakią, alergia wziewną i kontaktową zobowiązani są:

1)  dostarczyć na początku roku szkolnego :

  1. zaświadczenie od lekarza specjalisty  potwierdzające alergię pokarmową u dziecka , jej rodzaj , produkty- alergeny ,na które dziecko jest szczególnie uczulone oraz inne wskazania od lekarza.
  2. szczegółową listę alergenów (na piśmie), które należy wyeliminować z diety dziecka z dodatkowym opisem reakcji alergicznej na niepożądany alergen (np. wysypka, biegunka, opuchlizna, wstrząs anafilaktyczny).

2)  W ciągu roku szkolnego do aktualizowania informacji dotyczących stanu zdrowia dziecka poprzez przekazanie aktualnego zaświadczenia od lekarza specjalisty.

3) Do monitorowania jadłospisu. 

W przypadku gdy planowane  posiłki zawierają alergeny, rodzic do godziny 8.30 może dostarczyć zamienniki posiłków.

Przedszkole nie ponosi odpowiedzialności za wszelkie reakcje  alergiczne na niezgłoszone  uprzednio (na piśmie) produkty , na które dziecko jest uczulone.

2. Podawanie leków w przedszkolu:

1) Dopuszcza się możliwość podania dziecku w przedszkolu leku wyłącznie w sytuacji zagrożenia życia -adrenalina

2) Rodzice zobowiązani są dostarczyć:

     a)  lekarskie zlecenie na podanie adrenaliny,

     b)  pisemne upoważnienie dla pracownika przedszkola do podania leku oraz wykonania innych czynności (załącznik nr 1a).

3)  Pracownicy przedszkola przyjmując zadanie podania leku muszą wyrazić na to pisemną zgodę Oświadczenie pracownika przedszkola o wyrażeniu zgody na podanie leku dziecku przewlekle choremu (załącznik nr 1b).

3. Działania przedszkola w realizacji diety dziecka z alergią  :

1) Pracownicy pedagogiczni i personel obsługowy zobowiązani są do szczegółowego zapoznania się  z dietą pokarmową dziecka z alergią..

2) Wszyscy pracownicy zobowiązani są do ścisłej współpracy z rodzicami.

4. Dziecko z alergią pokarmową i celiakią:

          Alergia pokarmowa jest to nadwrażliwość organizmu  na pewne składniki (alergeny) żywności, której  objawy  są związane z  układem immunologicznym  (odpornościowym). W rzeczywistości alergenami  nie są produkty spożywcze, lecz zawarte w nich  specyficzne substancje.  Jednak w związku z tym,  że jadłospis składa się z artykułów żywnościowych mówi się zwykle o alergii na mleko czy orzechy, a nie na ich części składowe.

           Większość alergii jest wywoływana przez związki  (głównie białka)  obecne w tzw. wielkiej ósemce, czyli ośmiu popularnych produktach żywnościowych tj.: mleku, jajach, orzeszkach ziemnych (arachidowych), pozostałych orzechach, rybach, skorupiakach, soi i pszenicy. Reakcje alergiczne mogą wystąpić w ciągu  kilku do kilkunastu minut  po kontakcie z alergenem lub dopiero po upływie  24-48  h  po jego spożyciu.  Wysoka temperatura  podczas  procesów technologicznych  może wpływać na własności alergenne jakiegoś produktu, np. poprzez działanie na strukturę białek (ich denaturację, czyli zniszczenie).

            Niestety w większości przypadków  alergeny zachowują zdolność do wywoływania alergii  nawet po obróbce termicznej produktu. Zdarza się również, że ogrzewanie może zwiększyć jego alergenność. W związku z tym alergicy powinni starannie unikać artykułów spożywczych, na które mają uczulenie, bez względu na ich formę. Niektóre z typów alergii charakteryzują się  lokalnym występowaniem objawów  np. pieczeniem ust, inne natomiast posiadają  charakter ogólnoustrojowy. Symptomami ze strony  przewodu pokarmowego  są przede wszystkim: biegunka lub zaparcia, nudności, wymioty, wzdęcia, kolki jelitowe, nieprzyjemny zapach z ust, utrata łaknienia oraz zapalenie warg. Alergia pokarmowa może się również objawiać: przewlekłym katarem i/lub kaszlem, astmą, nawracającym nieżytem krtani, nawracającym zapaleniem oskrzeli i/lub płuc, zapaleniem ucha środkowego, mimowolnym moczeniem w dzień lub  w nocy, krwiomoczem, obrzękami stóp i dłoni, pokrzywką, atopowym zapaleniem skóry, liszajem, nadmierną sennością, bólami głowy, trudnościami w koncentracji, zmęczeniem lub wręcz przeciwnie: nadpobudliwością. Konsekwencją alergii pokarmowej może być  reakcja wstrząsowa (wstrząs anafilaktyczny), prowadząca nawet do zagrożenia życia, w związku z tym nie należy bagatelizować wystąpienia jakichkolwiek objawów u dziecka, lecz jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

           Większość dzieci cierpiących na symptomy alergii ze strony przewodu pokarmowego wyrasta z niej do 3 roku życia. Natomiast do 5 roku życia aż u 85% dzieci przemija alergia na białka mleka krowiego, pszenicy, jaj oraz soi. Reakcja alergiczna na białka ryb, orzechów i skorupiaków najczęściej nie zanika nawet u osób dorosłych. 

1.Realizacja diety dla alergika w przedszkolu

           W ostatnich latach znacząco wzrosła częstotliwość występowania alergii pokarmowej, szczególnie wśród dzieci. W związku z tym zwiększyła się również liczba alergików uczęszczających do przedszkoli, którym należy zapewnić odpowiedni sposób żywienia, ponieważ spożycie pokarmu alergennego może wywołać objawy choroby lub doprowadzić do reakcji wstrząsowej.

           Rodzice wiedząc, że ich dziecko jest alergikiem powinni stworzyć  listę alergenów i przekazać ją opiekunom dziecka oraz bezpośrednio osobom  odpowiedzialnym za żywienie w przedszkolu.

3. Nietypowe źródła alergenów:

             Poniżej znajduje się spis najczęstszych alergenów oraz wykaz dość nietypowych produktów (np. o złożonym składzie), które mogą być ich źródłem. Z pewnością poniższa lista przyda się przy opracowywaniu diety dla alergików w przedszkolu:

a)  Soja (jej przetwory obecne są w ponad połowie produktów obecnych na rynku):mleko sojowe, serek tofu, miso, gotowe potrawy obiadowe (np. kotlety sojowe), surówki/sałatki z dodatkiem kiełków sojowych, pieczywo z ziarnem lub mąką sojową (chleby, bułki), pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, sos sojowy, makaron sojowy, potrawy z kuchni azjatyckiej, olej sojowy i jego pochodne np. margaryny, koncentraty zup i sosów w proszku, konserwy rybne w oleju sojowym, lecytyna sojowa zawarta w słodyczach (np. czekoladach, batonach, cukierkach, ciastkach) oraz majonezach/sosach, niektóre lody, zamienniki kawy, wędliny/kiełbasy i mięso mielone.

 b)  Orzechy: masło orzechowe, czekolady, batony, bakalie, chałwa, ciastka, wyroby cukiernicze, kremy  do ciast, dania kuchni azjatyckiej, pesto, lody, budynie, desery, jogurty, twarożki z dodatkiem orzechów, sery żółte, sałatki warzywne, gotowe masy do ciast (np. makowa), masa marcepanowa, polewy do ciast, sery topione.

c)  Jaja: kotlety jajeczne, pasty jajeczne, pieczywo smarowane białkiem, pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie (np. bezy), kremy do ciast i tortów, czekolady i czekoladki nadziewane (m.in. masą adwokatową), praliny, lody i desery lodowe, wata cukrowa, potrawy z mięsa mielonego (np. klopsy, sznycle, pasztety), wyroby garmażeryjne panierowane (np. krokiety, ryby smażone), placki ziemniaczane, nadzienia słodkie i słone do potraw, makarony i inne potrawy mączne (np. naleśniki, racuchy, kluski, kopytka, knedle, pyzy, uszka), majonez i produkty z jego dodatkiem (sałatki, surówki, sosy), obiadki dla dzieci w słoikach, gotowe obiady w puszkach i słoikach, suflety.

d)  Mleko krowie: Pasty serowe do smarowania pieczywa, masło, masło smakowe (np. czosnkowe), mieszanki margaryny i masła do smarowania pieczywa, lody i desery lodowe, kremy do ciast, koktajle mleczne i mleczno-owocowe, desery i musy, omlety, surówki owocowe i warzywne z dodatkiem jogurtu lub śmietany, pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie, cukierki mleczne np. krówki, czekolady, batony i pralinki, zupy i sosy z dodatkiem mleka lub śmietany, obiady w słoikach lub puszkach (np. gołąbki, klopsiki), koncentraty sosów i zup (w proszku), pizza z serem, zapiekanki z serem, tosty z serem, makaron  z serem, pieczywo (chleb, bułki, drożdżówki, rogale), wędliny podrobowe np. pasztetowa, kiełbasy homogenizowane np. parówki, przetwory rybne, śledzie w śmietanie, puree ziemniaczane, wyroby garmażeryjne panierowane, pierogi z serem lub ruskie, naleśniki, racuchy, sosy: tatarski /holenderski /beszamelowy/ chrzanowy.

e)   Zboża: chipsy, snacki, paluszki, wafle pszeniczne, pralinki, batony i czekolady nadziewane, ciastka, płatki zbożowe, musli, kasza manna i kuskus, gotowe dania obiadowe (np. gulasze, gołąbki, mięsa w sosach), mielonki, wędliny podrobowe, zupy i potrawy (np. kapusta) z dodatkiem zasmażki, panierki i wyroby garmażeryjne panierowane, budyń, masy serowe do ciast, kisiele, lody z dodatkami (np. ciasteczkami), wafle, kremy do ciast z dodatkiem budyniu.

f)  Kukurydza: mieszanki warzywne mrożone, syrop kukurydziany obecny m.in. w gumach do żucia/ suplementach diety/ cukierkach oraz lodach, olej kukurydziany, płatki kukurydziane, chrupki kukurydziane, posiłki dla dzieci w słoikach, prażynki, chipsy, pieczywo: chleb/bułki i pieczywo chrupkie, kisiele i budynie, koncentraty gofrów i naleśników w proszku lub płynie, popcorn, wyroby garmażeryjne, wędliny podrobowe i kiełbasy.

 

Procedura została pozytywnie zaopiniowana przez Radę Pedagogiczną w dniu …………...

Procedura obowiązuje od ……………………………..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Załącznik 1a

Do PROCEDURY POSTĘPOWANIA

  W PRZYPADKU DZIECI Z ALERGIAMI POKARMOWYMI, CELIAKIĄ,            

 ALERGIAMI WZIEWNYMI I KONTAKTOWYMI

 

Upoważnienie dla pracownika przedszkola

do podania leku dziecku z alergią pokarmową

 

Imię i nazwisko dziecka:……………………………………………………………………………………………………………….……..

Grupa:………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Imię i nazwisko rodzica/opiekuna prawnego:……………………………………………………………………………………..

Niniejszym upoważniam Panią/Pana: ……………………………………………………………………………………………….…

……………………………………………………………………………………………………………………………………………...……………              do podania następującego leku, zgodnie z aktualnym zaleceniem

lekarza…....................................................................................................................................

z dnia…………………………………………………………………………………………..

- nazwa leku:……………………………………………………………………………………………………………………………….…..…

- dawka leku:……………………………………………………………………………………………………………………………….……….

- godziny przyjmowania leku/częstotliwość……………………………………………………………………………...……….

- okres przyjmowania leku:…………………………………………………………………………………………………………….…...

Informuję, że po przyjęciu leku mogą u dziecka wystąpić niepożądane objawy (podać jakie):

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 

 

 

………………………………………………………….                                                             ……………………………………

(podpis rodzica/opiekuna prawnego                                                                   (miejscowość, data)

 

Załącznik 1b

Do PROCEDURY POSTĘPOWANIA

  W PRZYPADKU DZIECI Z ALERGIAMI POKARMOWYMI, CELIAKIĄ,

 ALERGIAMI WZIEWNYMI I KONTAKTOWYMI

 

Oświadczenie pracownika przedszkolnego

o wyrażeniu zgody na podanie leku dziecku z alergią pokarmową

 

 

 

Imię i nazwisko pracownika przedszkola:………………………………………………………

Stanowisko służbowe:…………………………………………………………………………..

Niniejszym oświadczam, że wyrażam zgodę na podanie leku ratującego zdrowie lub życie dziecku                       (imię i nazwisko):…………………………………………………………………………………………………………………………………..….

- nazwa leku:…………………………………………………………………………………………………………………………….…….

- dawka leku:………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Zapoznałem/zapoznałam się z ulotką informacyjną leku oraz otrzymałem/otrzymałam od

rodziców/opiekunów prawnych ……………………………………………………....................................................

informację o sposobie podawania leku.

 

 

 

 

 

 

 

……………………………………….                                                                       …………………………………………..

(podpis pracownika przedszkola)                                                                     (miejscowość, data)

 

Kontakt

Przedszkole nr 48
„Zielony groszek”
w Warszawie

ul. Szaserów 119
04-349 Warszawa

tel: 22 610 36 04
e-mail: p48@eduwarszawa.pl

Mapa dojazdu

× Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się o celach i zasadach ich wykorzystywania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki.